Juhász Katalin írása

"Szobaszínház, közel a nézőkhöz


DUNASZERDAHELY | Vasárnap, május 12-én két különleges szobaszínházi előadásra invitálja az érdeklődőket az NFG klub. Mindkettőt a budapesti Trainingspot Társulat tagjai adják elő.

 

A Helyettem élsz című ötvenperces monodrámát Manyasz Erika játssza, 18 órától. A darab szerzője Csernus János „Janox”, színpadra alkalmazta és rendezte Bora Levente. 


A történet Molnár Irénkéről szól, egy anyáról, aki amellett, hogy fiát és mostohalányát nevelte, még anyósnak is igyekezett a legjobb lenni. Az asszony ünnepségre készül, fia harmincéves születésnapjára kellene tortát sütnie, de elromlik a sütője. Nagyon izgatott, mert nagy ajándékkal készült, és alig várja, hogy odaadhassa a fiának. Molnár Irénke titkol valamit. 

„Nagy, szerető családról álmodoztam. Egy családról, akikre vigyázhatok, és akikről gondoskodhatok. És gondoskodtam is! Nem mondom, hibáztam, nem is egyszer. Lehettem volna jobb anya, jobb feleség. Jobb ember. Megértőbb. De mindig a legjobb meggyőződésem szerint cselekedtem. Lehet, hogy ez kevés volt. Egy pillanatig sem bánok semmit. Semmit, amit tettem” – mondja egy ponton. 

A másik előadás, a Replay 20 órától látható, és egy kortárs amerikai szerző, Stephen Belber Tape című drámája alapján készült. Mindennemű stilizációtól mentes, néhány kivételtől eltekintve kellék és jelmez nélküli élő történés, a nézőktől karnyújtásnyi távolságban. 

A Replay című előadás szereplői  (Képarchívum)

Két régi középiskolai barát találkozik egymással. Életük nagyon különbözően alakult, és sokáig talányos, mi dolguk lehet egymással, mi köti össze őket a tizenkét évvel ezelőtti élmények óta. Lassan, fokozatosan derül csak ki a találkozás igazi apropója, és hogy milyen szerepet játszott kettejük múltjában egy harmadik karakter.

„A színdarab kiválóan megállja a helyét egy klasszikus, Agatha Christie-krimi parafrázisaként, ahol a szereplők addig nem hagyják el a szobát, amíg le nem lepleződik a bűnös. Az előadás felveti a kérdést, hogy mettől meddig tart a kompetencia, a hatáskör és felelősség, abban az esetben például, ha egy néhai barát, önmagától való megmentése a tét… Egyáltalán van-e erre reálisan lehetősége bárkinek is, és milyen áron?” – áll az ismertetőben. 

A Replay eredeti szövegét a társulat a hazai körülményekhez igazította, aktualizálta és továbbgondolta. A kilencvenperces előadás közös rendezés eredménye, játsszák: Jobbágy Kata, Boros Ádám és Boda Tibor. 

Mindkét előadás csak 16 éven felülieknek ajánlott. "

/Az eredeti cikk ide kattintva érhető el/