Kötmese

Tatabánya.jpg

 Tatabánya, Füzes Utcai Általános Iskola

2018

Kötmese előadásunk ihlette rajzok. 

 "A mese, mely összeköt
Trainingspot Társulat – KÖTMESE
Bora Levente rendezésében a Trainingspot Társulat többszörös pályázatnyertes Kötmese című előadását a a III. Veszprémi Egyetemi Színpadi Találkozó zárónapján tekinthették meg az érdeklődők. Izgalmas tárgyanimációnak lehettünk részesei, melyet bátran ajánlok kicsiknek és nagyoknak is, hiszen egy olyan történetet dolgoz fel, melynek mindannyian részesei vagyunk a mindennapi élet során. 
A Kötmese a tárgyjáték formájával élve épít: a színpadon csupán néhány kartondobozt, pár gombolyag fonalat, valamint izzókat látunk, ezekkel játszik a két színész, Jobbágy Kata és Ivák Bence. 
A darab úgy indul, mintha valamiféle improvizáció révén épülne fel a tényleges történet: egy költözés alapszituációjából kelnek életre a gombolyagok, s az ő sorsukat kísérhetjük végig az előadás során. A fonalbábok nem előre elkészített, megtervezett figurák, hanem hétköznapi értelemben vett tárgyak, melyek mozgatása és személyiséggel való felruházása első látásra kihívásnak tűnhet a tökéletesen megkreált, hagyományosnak tekinthető bábfigurákkal szemben. Ennek ellenére a Kötmese előadása mégis különleges és katartikus alkotói folyamat részeseivé tesz, ahol teret nyer a fantázia és a kreativitás.
Komoly és mégis általános problémákat dolgoz fel a játék, jól értelmezhető nyelven és világban. A folyton elfoglalt anya és apa elhanyagolt fiának, valamint a szüleit elveszítő, és nagymamájával élő kislány barátságának, s ezen keresztül a szeretet megtalálásának meséje hatásos módon jelent meg a színpadon. Mivel a tárgyak arctalanok voltak, s megjelenésükben sem gyerekekre, sem felnőttekre nem hasonítottak, bennünk, nézőkben könnyebben alakulhatott ki egyfajta eltartás a szereplőktől, ugyanakkor az önmagunkkal való azonosulás, a saját életünkre való odafigyelés is erőteljesebbé válhatott ezáltal. Folyamatos fantáziamunkát igényelt a mese megértése és feldolgozása, ahol az átlelkesítést, a tárgyak megszemélyesítését az animáció tette lehetővé, annak ellenére, hogy csupán néhány ócska papírdoboz és pár gombolyag mozgatását láttuk a színészek által. Egyszerre valós és elképzelt világ jelenítődött meg a Kötmese által, mely egyszerre ötletes, ugyanakkor a nézőktől több munkát kívánó darabnak készült.
A Trainingspot Társulat előadása az absztrakció eszközeivel élve örök élményként szolgálhat a nézők számára, arra ösztönöz, hogy mi magunk bogozzuk ki és kössük egybe a szimbólumokat, metaforákat, melyeken keresztül megelevenedik a történet. Gyermekeket és felnőtteket is egyaránt összefűz a szívhez szóló mese, mely barátságról, odafigyelésről, szeretetről beszél, s megannyi tanulságot és útmutatást ad az emberi kapcsolatokról."

Éltető Erzsébet

2018

 

 

 

 

 

 

Tatabánya5.jpg

 

Tatabánya6.jpg

 

 

 

 

 

 

 

"Azt kell mondjam, az idei évad egyik legjobb, ha nem a legjobb gyerekeknek szánt előadását láttam, amikor a Kötmesét néztem. Egyrészt bár az előadás elsősorban gyerekeknek szól, mégsem hagyja figyelmen kívül a felnőtt nézőket, bőven tudott nekünk is jóérzést okozni. 

Olyan érzékenységgel nyúl egy igencsak kényes témához, ami a gyerekek számára is átélhetővé és feldolgozhatóvá teszi valaki fontos elveszítését. Fő mondanivalója pedig játékosan és „otthonosan” bontakozik ki, miközben elveszhetünk a gyermeki énünkben, aki még mindenben játékot lát és egy gombolyag fonalból világokat teremt.

Külön köszönet a színészi munkáért, Kata és Bence játéka minden percében hiteles és magával ragadó, ami még inkább szerethetővé varázsolja az előadást."

Horváth Veron 

színész

2018

"Amikor ilyen erős a szomorúság, ilyen mély a fájdalom a hétköznapokban, és egy vasárnap után nehéz felvenni a régi élet fonalát, akkor egyszercsak beülsz délután egy órakor egy előadásra és egy pici teremben, egy átlagos hétköznapon kapsz egy pici csodát. A, már-már morzsányira eltörpült örömhöz kapsz egy kapaszkodót, hogy meg lehet találni! 

Hosszú az út és sokakkal kell szembe menni, de meg lehet találni! Mert ott van, ott van benne, benned, bennem. 

Sok-sok teterezs-t kívánok mindenkinek! Szükség lesz rá!"

Papp Katika

színész

2018

Gyerekszáj, a Kőrös Csoma Sándor Általános Iskolában:

"Nagyon vidám, érdekes és nagyon szép történet."
"Összekötötte az új barátokat is. Nagyon tetszett."
"Nekem ez az együttérzés, a barátság volt. Az összekötődés a barátságban."
"Aranyos, de szomorú. Megtanítja, hogy nem jó hazudni. <3 "
"Vicces, jó, szép és tanulságos volt."
"Szeretetet fejez ki. Szép végű."
"Vicces, szeretetteljes történet."

 

2018. március